Słoneczne i ciepłe „Barwy Lata – Dary Jesieni”

 

Tradycyjnie już w trzecią niedzielę września (17.09.) Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego udostępnił tereny wystawcom i odwiedzającym. Pogoda dopisała zachęcając do odwiedzin Minikowa podczas kolejnej edycji – „Barw Lata – Darów Jesieni”, cieszącej się dużym zainteresowaniem ze strony mieszkańców całego regionu. „Barwy Lata – Dary Jesieni” skupiły w jedną całość kilka różnych tematycznie wydarzeń, takich jak: Święto Ziemniaka, Jesienną Wystawę Ogrodniczą połączoną z kulinarną promocją karpia pn. „Karp nie tylko na święta”, Regionalną Wystawę Drobnego Inwentarza. W tym roku po raz pierwszy zorganizowano Krajową Wystawę Kóz Anglonubijskich wraz z ich pokazem i promocją produktów z koziego mleka. Odbyło się również podsumowanie wojewódzkich konkursów: na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne” oraz „Doradcę Roku”.

W poszukiwaniu sensu życia

Wspomnienia Tadeusza Sobczyka

Tadeusz Sobczyk – człowiek wielkiej pracowitości, konkretny i wymagający jako przełożony. Z czasem, dzięki doświadczeniom życiowym, nabrał mądrości i łagodności, wybitny specjalista i doradca z powołania.

Hodowla kóz w Polsce, czy może przynieść zysk?

Globalna populacja kóz nadal rośnie i wynosi obecnie ponad miliard. Rośnie również liczba kóz hodowanych głównie w celu produkcji mleka, ze względu na rosnący popyt na mleko kozie i jego przetwory. Większość światowej produkcji kóz mlecznych znajduje się w Azji. Najbardziej rozbudowany rynek mleka koziego występuje w Europie, zwłaszcza we Francji. Sektor europejski specjalizuje się w produkcji mleka oraz serowarstwie, a także wspieraniu tradycyjnej produkcji w gospodarstwie.

Przysmaki jesieni

Październik to czas jesiennych przysmaków. Coraz częściej ludzie zwracają uwagę na produkty, które spożywają i wolą kupować owoce i warzywa z małych gospodarstw rolnych. W tym okresie chcę podać Państwu kilka smacznych przepisów kulinarnych, z użyciem regionalnych warzyw i owoców, np. dynią, cebulą, jabłkami i żurawiną. Pogoda nie zawsze nam dopisuje, dlatego dobrym pomysłem na te jesienne dni będzie zrobienie rozgrzewającej zupy cebulowej lub kremu z dyni, która jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Jeśli wolicie Państwo potrawy mięsne, to polędwiczki z sosem malinowym lub kaczka z żurawiną będą dobrym rozwiązaniem.