Zarząd Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej mając na uwadze wyznaczony na  01.01.2025 r. termin wprowadzenia obowiązku stosowania elektronicznego rejestru zabiegów środkami ochrony roślin dnia 24 stycznia br. wystąpił z apelem do Pana Ministra o rozpoczęcie działań zmierzających do  rezygnacji z tego obowiązku, następującej treści:

Nakładanie tego typu obowiązków naszym zdaniem nie przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa żywności i nie spowoduje żadnych korzyści zarówno dla konsumentów jak i producentów żywności. Prowadzenie elektronicznego rejestru stosowania środków ochrony roślin stanie się dla rolników obowiązkiem trudnym do spełnienia z powodu braku praktyki obcowania z elektronicznymi systemami na co dzień przez bardzo dużą grupę rolników. Tego typu rozwiązania są dla nich zupełnie obce, a musimy mieć na uwadze, iż popełnienie błędu na etapie wprowadzania danych będzie skutkowało poważnymi sankcjami dla osób stosujących ŚOR. Ten system będzie niestety dla naszego środowiska nosił znamiona wykluczenia zawodowego ze względu na brak posiadania przez część rolników odpowiedniej technologii i co ważniejsze umiejętności posługiwania się nią, a przecież ci ludzie nadal pozostają dobrymi rolnikami wykonującymi należycie swoją pracę. Wprowadzane przepisy muszą mieć szansę na w miarę bezproblemowe wejście w życie, bez burzenia porządku dla grupy, którą mają obowiązywać. Nie możemy zgodzić się również na to by głównymi zadaniami rolnika było wypełnianie coraz większej ilości dokumentów w czasie rzeczywistym na rzecz ograniczania czasu na to co jest sensem naszego działania, czyli po prostu pracę  w naszych gospodarstwach.

Nie możemy również zgodzić się na coraz bardziej restrykcyjne prawo wobec polskich rolników będących przecież członkami wspólnoty europejskiej przy jednoczesnym otwarciu na żywność ze wszystkich kierunków świata nie podlegających choćby w ułamku przepisom związanym z bezpieczeństwem żywności, ochroną środowiska i klimatu oraz wielu innym powodującym utratę konkurencyjności naszych gospodarstw i w konsekwencji coraz gorszą ich sytuację na rynku. Rozumiejąc potrzebę kontroli i monitorowania stosowania ŚOR prosimy  o zachowanie dotychczasowych metod dokumentowania oraz o prace na forum UE mające a celu zmianę planów wprowadzenia niekorzystnych dla nas wymogów.