Wojewódzki Konkurs Orki – już po raz dziesiąty zorganizowali wspólnie Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza oraz firma Inter-Vax Wacław Górny.   

Impreza, w tym roku, odbyła się 10 września 2023 roku, na polu, przy drodze Podgórzyn – Wenecja, w gminie Żnin. W jej trakcie rolnicy - reprezentanci z każdego powiatu województwa Kujawsko-Pomorskiego mogli sprawdzić i porównać swoje umiejętności w oraniu na polu. Rolników startujących w konkursie oceniała niezależna, profesjonalna komisja, w skład której wchodzili przedstawiciele Politechniki Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich.   

Rolnicy mieli o co walczyć. Zwycięzcą Wojewódzkiego Konkursu Orki został Marcin Wolski z powiatu chełmskiego i otrzymał nagrodę - voucher o wartości 10 tys. złotych ufundowany przez Unię Grudziądz. Z kolei Inter-Vax, Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza wraz z Towarzystwem Ubezpieczeń Wzajemnych TUW ufundowali  nagrody dla zawodników, którzy zajęli dalsze miejsca.   

W tym roku również panie mogły sprawdzić swoje umiejętności w zorganizowanym konkursie z torem przeszkód i miały do dyspozycji traktor firmy Zetor. Zwyciężczynią tegorocznej rywalizacji była Ewa Walus z powiatu  nakielskiego. Równolegle  odbywał się rodzinny piknik, połączony z dobrą zabawą, muzyką, prezentacją maszyn i licznymi konkursami.   

Podczas ceremonii rozpoczęcia konkursu, Mikołaj Bogdanowicz, wojewoda kujawsko-pomorski oraz Ryszard Kierzek (wnioskodawca), wręczyli odznaki honorowe "Zasłużony dla rolnictwa", które zostały przyznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Otrzymali je:      

  • Beata Boińska,    
  • Janusz Marnocha,   
  • Alicja Głowska,   
  • Anna Jarmuż,    
  • Sławomir Jaskólski,    
  • Tomasz Bagnerowski.  

 

Dodatkową atrakcją imprezy była promocja mięsa wieprzowego pt. „Wieprzowina na co dzień"  przygotowana przez Izbę Rolniczą a finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Smakosze tego mięsa miełi okazję do udziału w darmowej  degustacji przygotowanych dań oraz do wzięcia udziału w konkursach dla dzieci i dorosłych dotyczących promowanego mięsa wieprzowego.  +