W sobotę 9 lipca zamek w Golubiu-Dobrzyniu stał się areną dla dwudziestej, jubileuszowej edycji Przeglądu Zespołów Ludowych, który połączono z degustacją potraw z mięsa wieprzowego przygotowanych przez Kujawsko-Pomorską Izbę Rolniczą w ramach projektu pt „Wieprzowina mięsna uczta. Dlaczego warto jeść wieprzowinę?"

Oprócz degustacji wyśmienitych potraw z mięsa wieprzowego, prowadzone były konkursy z wiedzy o wieprzowinie wśród dzieci i dorosłych. Całej imprezie towarzyszyła muzyka na żywo w wykonaniu zespołów ludowych : z Łubianki, Zbiczna, Chocenia, Małej Nieszawki, Rojewa, Chełmży, Dąbrowy Chełmińskiej, Golubia-Dobrzynia, Pakości, Dobrego, Górska i Kowala oraz Orkiestry Dętej ze Złejwsi Wielkej.